Moussaka

Moussaka er græsk, når det er bedst! Det er som en græsk lasagne, hvor lasagneplader erstattes af skiver af kartofler og aubergine. Kødsaucen laves af hakket lam eller oksekød, og på toppen er der en cremet mornaysauce, der tilsættes æg, så den bliver mere luftig og smuk gylden i overfladen.

I vores hjem serverer vi typisk moussaka på dage, hvor vi har lyst til noget ekstra lunende lækkert. Det er også fremragende som gæstemad, gerne sammen med tzatziki og en græsk salat for en fantastisk græsk menu.

Moussaka

Moussaka

 

Bedøm denne ret

Aftensmad til 4 personer
forberedelse 30 min / tilberedning 30 min / i alt 1 t

Ingredienser

KØDSAUCE

  • 400 g hakket lammekød og/eller oksekød
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie til stegning
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. allehånde
  • 2 tsk. tørret timian
  • 2 tsk. tørret rosmarin
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 2 dl rødvin (alternativt 2 dl boullion og 2 spsk. rødvins/hvidvinseddike)
  • salt og friskkværnet peber

GRØNTSAGER

  • 2 auberginer
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt
  • 250 g kartofler

MORNAYSAUCE

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 6 dl sødmælk
  • 100 g parmesan
  • 1 knsp. friskrevet muskatnød
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 æg

Fremgangsmåde

KØDSAUCE

Pil og hak løg fint. Pil og pres hvidløg. Svits løg og hvidløg i olie i en gryde, til de er klare. Tilsæt hakket lammekød og krydderier, og vend rundt, indtil kødet brunes. Tilsæt tomatpuré og rødvin, og krydr god med salt og peber. Lad dernæst kødsaucen simre under låg, imens du klargør grøntsager og mornaysauce.

GRØNTSAGER

Tænd ovnen på 200° varmluft. Skær auberginer i skiver på ca 1 cm, og fordel dem på bageplader beklædt med bagepapir. Pensl skiverne med olie, drys med salt, og bag dem i ovnen i 10 minutter, til de er møre.

Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver. Læg kartoffelskiverne i en skål med koldt vand.

MORNAYSAUCE

Smelt smør i en gryde. Tilsæt mel, og pisk det sammen. Rør mælk i, lidt ad gangen, til saucen er jævn og cremet. Tilsæt friskrevet parmesan, muskatnød, salt og peber, og rør i saucen, til osten er smeltet. Tag gryden af varmen, og lad saucen køle lidt af, inden æggene piskes i.

SAML OG BAG MOUSAKKA

Saml musakaen i et ovnfast fad. Start med et lag kødsauce, dernæst et lag aubergineskiver, et lag kartoffelskiver og mornaysauce. Gentag, og slut med et tykt lag mornaysauce.

Sæt fadet i ovnen i 30 minutter, til overfladen er flot gylden og kartoflerne møre.

Find flere opskrifter i samme kategori

græsk moussaka

 

Opskrift på moussaka

Moussaka er en af de opskrifter, jeg laver, når jeg gerne vil vinde lidt ekstra kærestepoint. Simon er nemlig helt tosset med den græske ret, så det bringer stensikkert jubel, når den bliver sat på køkkenbordet.

Hvis man skal lave en helt autentisk moussaka, kan det dog hurtigt blive et større og lidt uoverskueligt projekt. De fleste opskrifter på moussaka indeholder alt for mange steps, især når det gælder auberginerne, der først skal saltes, trække, steges… Det bliver hurtigt til flere timer i køkkenet og en større opvask, der får mig til at sukke over projektet, inden jeg overholdet er gået i gang.

For at jeg alligevel kan gøre Simon glad med hjemmelavet moussaka, har jeg over de sidste år udviklet en nemmere opskrift. En opskrift, er er så overskuelig, at den kan fremtrylles på en hverdagsaften, men som smager enormt dejligt og helt som en autentisk moussaka kan, skal og bør. Ifølge vores smagsløg herhjemme i hvert fald 🙂

 

TIP: Prøv også min opskrift på græske frikadeller med feta eller græske lammekoteletter

 

moussaka med aubergine

græsk Moussaka

Nem mousska med ovnbagte auberginer

Tricket til en nemmere fremgangsmåde er at bage aubergineskiverne i ovnen fremfor at stege dem i olie på panden. På den måde slipper du for først at salte auberginerne (for at trække væsken ud) og stege dem i store mængder olie. Det giver en moussaka, der ikke bare er nemmere at tilberede, men også indeholder betydeligt mindre olie. Det synes jeg klæder retten, særligt hvis du bruger lammekød, der også ofte har en høj fedt procent, hvorfor resultatet kan blive noget tungt og “olieret”.

Med ovnbagte aubergineskiver får du stadig en skøn autentisk smag og den rette konsistens. Du skal blot skære auberginer i skiver, pensle dem med en smule olie og drysse med lidt salt. Derefter skal de i ovnen i blot 10 minutter, til de er møre, imens kan du tilberede rettens resterende elementer.

 

TIP: Prøv også min opskrift på mellemøstlig moussaka eller auberginesalat med gedeost

 

 

græsk Moussaka med lam

 

Ingredienser til moussaka

Moussaka består af forskellige lag bagt sammen i et ovnfastfad:

Kødsauce til moussaka

Kødsauce til moussaka laves med flere krydderier og en mindre mængde tomat end eksempelvis lasagne. Derudover laves saucen typisk af lammekød. Det giver en virkelig god og meget autentisk græsk smag, men hvis du ikke er så vild med lammekød, kan du sagtens bruge oksekød som alternativ. Jeg kan også anbefale dig at lave retten med en blanding af lam og okse/kalvekød, for en mere mild smag af lam.

Grøntsagsskiver

Jeg bruger både auberginer og kartoffelskiver i min opskrift. Auberginerne bages i ovnen, mens kartoflerne skæres i tynde skiver, så de ikke behøver at blive kogt, inden de bruges i retten.

Mornaysauce

Til min opskrift på moussaka laver jeg en mornaysauce, der tilsættes æg. Mornaysauce er en mælkesauce med ost (hvor en bechamelsauce laves uden ost). Jeg bruger parmesan i saucen, hvilket giver en virkelig dejlig smag. Æggene tilsættes, så saucen sætter sig og ikke forbliver flydende. Den bliver en smule luftig og flot gylden i overfladen, og er fast nok til, at du kan skære moussakaen i flotte stykker.

 

græsk Moussaka opskrift

 

Tilbehør til moussaka

Som tilbehør til moussaka serverer jeg typisk tzatziki og en salat. Det kan både være en frisk grøn salat eller en mere fyldig græsk salat med tomat, agurk, feta og oliven. Du kan også prøve min opskrift på græsk linsesalat, hvis du vil servere moussaka som en del af en græsk buffet med flere mættende elementer. Her vil det også være oplagt at lave hjemmebagte pitabrød.

 

græsk Moussaka med lam

græsk Moussaka med lam

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar