Øllebrød

Fornyligt har jeg genopdaget min kærlighed til øllebrød. Den mættende, søde og letsyrlige grød af rugbrødsrester. Det bliver ikke mere dansk, og er altså bare et evigt hverdagshit, der bringer glæde hos alle generationer.

Jeg tilsætter en smule kanel og kardemomme til min øllebrød, da jeg synes, det giver en skøn smag. Det er mit eget twist og kan altså sagtens undlades, hvis du vil lave en helt traditionel variation.

Øllebrød

 

Bedøm denne ret

Morgenmad eller dessert
forberedelse 5 min / tilberedning 10 min / i alt 15 min

Ingredienser

Øllebrød

  • 300 g rugbrød
  • 33 cl hvidtøl
  • 3-5 dl vand
  • 2 spsk. ahornsirup eller rørsukker
  • 1/2 tsk. kardemomme (kan undlades)
  • 1 tsk. kanel (kan undlades)

IDÉ TIL TOPPING

  • Flødeskum
  • Tern af æble
  • Ristede hasselnødder

Fremgangsmåde

Øllebrød

Riv rugbrød i mindre stykker, og kom dem i en gryde. Hæld øl og vand over, så det dækker.  Tilsæt ahornsirup, og rør rundt. Lad gryden stå i 30 minutter eller natten over, så rugbrødet bliver blødt.

Bring gryden i kog, og rør rundt, til du får en cremet grød. Tilsæt evt. lidt mere vand, alt efter hvordan du ønsker konsistensen.

IDÉ TIL TOPPING

Top eksempelvis din øllebrød med flødeskum, æbletern og grofthakkede, ristede hasselnødder.

Find flere opskrifter i samme kategori

Øllebrød med flødeskum, æbler og hasselnødder

Hjemmelavet øllebrød

Hjemmelavet øllebrød

Øllebrød er en fantastisk opskrift til at undgå madspild. Vi kender alle til at have en tør og kedelig rest rugbrød på køkkenbordet. I stedet for at det ryger i skraldespanden og går til spilde, er det oplagt at bruge det til en portion øllegrød.

 

TIP: Prøv også at bruge dit tørre rugbrød til lækre rugbrødschips eller sprøde croutoner

 

Du kan bruge alle typer rugbrød til at lave hjemmelavet øllebrød. Jeg bruger denne opskrift på hjemmelavet rugbrød med massevis af kerner. Jeg nemlig elsker, når mit rugbrød har masser af kerner, og det samme gælder grøden. Ønsker du dog en mere lind og ikke så grov grød, kan du bruge et sønderjysk rugbrød eller lignende uden kerner.

Når rugbrødet smuldres, sættes det i blød i en blanding af øl og vand. Øllet giver en skøn smag til grøden, men bare rolig – alkoholen fordamper, når grøden koger, så børn kan altså sagtens spise med.

 

TIP: Du kan bruge rester af øllebrød fremfor havregrød i denne opskrift på klatkager.

 

Øllebrød toppings

Ved at variere valget af toppings, kan du lave alt fra en sød dessert til en sund morgenmad.

Tradtionelt toppes grøden med letpisket flødeskum eller æggesnaps. Jeg holder især af variationen med flødeskum, men vælger også ofte at erstatte det med græsk yoghurt eller skyr, når jeg serverer grøden til morgenmad.

Grøden kan desuden spises året rundt. Med modne bær om sommeren (a la jordbær med fløde!) og en sød kompot om vinteren. Prøv også at toppe med lidt grofthakket mørk chokolade, der bestemt ikke gør noget dårligt for smagen.

 

TIP: Prøv også min opskrift på mættende havregrød eller bagt gulerodskagegrød

 

morgenmad opskrifter

Inspiration til nem og lækker morgenmad

Jeg har mange opskrifter på nem og lækker morgenmad på bloggen. Retter, der kan trylles frem på ingen tid, men som imponerer og smager bedre end end kedelig omgang havregryn. Prøv nogle af mine favoritter her:

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar