Pitabrød

Disse pitabrød er et hit! Luftige og bløde, med en sprød skorpe og en god ‘lomme’ til at fylde med alverdens lækkerier.

Måske du har lyst til den mellemøstlige pita en masse grøntsager, falafel, hummus, tahindressing og syltede rødløg?

Måske du mere er til den “dansk” klassiker med tun, cremefraichedressing og dåsemajs?

Uanset er denne opskrift på pitabrød ganske fremragende. Med en god mængde fuldkorn, så det mætter dejligt, men stadig med en saftig, blød krumme.

Opskriften er utrolig nem at gå til, og jeg har lavet den sådan, at du kan nyde nybagte pitabrød cirka 1,5 time efter, du går i køkkenet. Det er altså et overskueligt projekt, selv i hverdagen, hvis man sætter dejen til hævning, når man kommer hjem fra arbejde. Jeg kan også varmt anbefale at lave dobbeltportion, for pitabrødene kan sagtens fryses og er også gode på madpakken.

pitabrød

Pitabrød

 

Bedøm denne ret

10 pitabrød
forberedelse 1 t hævetid + 15 min bagning / tilberedning 15 min / i alt 1 t 30 min

Ingredienser

  • 2 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 2 dl yoghurt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 10 g salt
  • 400 g hvedemel, gerne tipo 00 eller andet mel med højt proteinindhold
  • 100 g fuldkornshvedemel

Fremgangsmåde

Smuldr gær og opløs det i lunken vand i en skål. Tilsæt yoghurt, olivenolie og salt, og rør rundt.

Tilsæt først fuldkornsmel, og rør det ind i dejen. Tilsæt dernæst hvedemel lidt efter lidt, og ælt dejen grundigt (gerne på en røremaskine) Den skal være glat, smidig og let klistret.

Lad dejen hæve tildækket i en skål i 45 minutter.

Forvarm ovnen til 225 grader. Læg gerne en bagesten/stål ind i ovnen, hvis du har sådan en. Alternativt kan du varme to bageplader i ovnen.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 10 stykker. Form dem til kugler, og rul dem forsigtigt ud med en bagerulle til ca 1 cm tykkelse. Placér pitabrødene på to stykker bagepapir, og lad dem efterhæve i 15 minutter.

Før bagepapiret med pitabrødene over på bagesten/stål eller varme bageplader, og bag dem i ovnen i 10-15 minutter, til de er flot gyldne i overfladen. Lad pitabrødene køle let af på en rist, inden servering.

Find flere opskrifter i samme kategori

lækre pitabrød

Nem opskrift på pitabrød

Disse pitabrød er blevet et fast indslag på middagsbordet hjemme hos os. Når jeg serverer falafler, er de et must, men vi bruger dem også særligt som “tøm-køleskabet-mad”. Her rydder vi op på hylderne, og snitter og bager forskellige grøntsager, og hvad køleskabet ellers byder på. Sammen med en god dressing og pitabrød, kan det nemlig udgøre den lækreste restemiddag, selvom køleskabets indhold umiddelbart synede lidt sørgeligt.

Jeg har eksperimenteret med flere forskellige opskrifter på pitabrød. Nogle med surdej, nogle langtidshævede. Men det er denne, jeg bliver ved med at vende tilbage til. Simpelthen fordi den er så nem, relativt hurtig, og så smager pitabrødene godt uanset. De bliver lige som jeg bedst kan lide dem, og minder gevaldigt om brødene fra min yndlings pitashop. Med sprød skorpe, en god stor lomme til masser af fyld, og en blød, saftig krumme i brødet. HAPS!

 

TIP: Prøv også min opskrift på hjemmebagt foccaciabrød med rosmarin eller dette foccacia med oliven og feta. 

 

pitabrød med fuldkorn

 
hjemmebagte pitabrød

 

Hvordan laver man pitabrød?

Pitabrød er et fladbrød, der bages, så brødet hæver op i ovnen, og der dannes en stor lomme, der kan fyldes med salat og kød.

Hjemmebagte pitabrød kan på ingen måde sammenlignes med de købte, du finder i supermarkedets brødafdeling. De bliver hurtigt en tør og kedelig fornøjelse, mens de hjemmebagte brød bliver både bløde, saftige og let sprøde i overfladen. Så enormt lækkert, og med masser af plads til fyldet, uden at pitabrødet knækker i stykker.

For at sikre, at du får en god “lomme” i dit pitabrød, er der flere forskellige tips:

  • Sørg for at bruge stærkt mel med et højt glutenindhold. Det sikrer, at dejen bliver smidig og bedre kan hæve op.
  • Bag dine pitabrød på en varm flade. Det får dem til at hæve bedre op. Her kan du eksempelvis bruge et bagestål eller bagesten, men det fungerer også fremragende, hvis du blot forvarmer almindelige bageplader.
  • Sørg for, at både ovn og bageflade er godt opvarmet, når du kommer pitabrød i ovnen. 

pitabrød

Hvad kommer man i pitabrød?

På græsk betyder pita “flad”, og det er altså traditionelt set et græsk fladbrød. I Grækenland serveres pitas ofte med gyros, tzatziki og måske en græsk salat. Jeg kan også varmt anbefale dig at fylde græske pitas med frikadeller med feta eller denne græske linsesalat for vegetarisk fyld.

Pitabrød er også en hyppigspise i mellemøsten, hvor den typisk serveres med hummus og sprøde falafler. Også ofte sammen med tahindressing eller dips såsom baba ganoush eller haydari. Det er sådan, vi oftest nyder pitabrød hjemme hos os: Til en mellemøstlig-inspireret middag med masser af dips, grønt og måske lidt kebab.

I Danmark spiser man ofte brødene fyldt med dåsetun. Sådan husker jeg dem fra min barndom. Med dåsemajs, cremefraichedressing og icebergsalat. Og det er nu altså også lækkert!

Andre bud på fyld kunne være en lækker hytteostsalat eller en laksemousse. Det ville også være drønlækkert som madpakke.

 

fyld til pitabrød

pitabrød med fyld

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar