Rabarbertærte med marcipan

Denne skønne rabarbertærte med marcipan er ikke bare smuk – den er også ufattelig lækker.

Tærten består af en sprød mørdejsbund, et herligt fyld af remonce med marcipan og smukke sød-syrlige rabarber.

Du kan servere tærten både lun og kold. Jeg foretrækker det sidste, når kagen har sat sig i køleskabet, da alle smagene rigtig kommer til sin ret.

Rabarbertærte med marcipan

 

Bedøm denne ret

Tærte til 8-12 personer
forberedelse 20 min / tilberedning 40 min / i alt 1 t

Ingredienser

UDSTYR

  • 1 firkantet tærteform på 20x30 cm eller rund form med diameter på 25 cm

TÆRTEBUND

  • 200 g hvedemel
  • 150 g smør
  • 50 g sukker
  • 1 knsp. salt
  • 3-4 spsk. isvand

FYLD

  • 150 g marcipan
  • 100 g blødt smør
  • 100 g sukker
  • 20 g hvedemel
  • 1 vaniljestang
  • 2 æg
  • 250 g rabarber, rengjort vægt
  • 1 æggeblomme
  • 20 g mandelflager

Fremgangsmåde

TÆRTEBUND

Bland mel, sukker og salt i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr dem ud i melet, så smørret ikke er i kugler større end en ært. Gør det hurtigt, så smørret forbliver koldt. Tilsæt en spsk. isvand ad gangen, og rør rundt med en gaffel. Tjek, om du kan samle dejen, og tilsæt ellers mere vand. Tryk dejen sammen på en bordplade, og saml den til en rund disk. Pas på med at arbejd ikke for længe med den, så smørret smelter. Pak tærtedejen ind i husholdningsfilm eller kom den i en lufttæt boks, og læg den så i køleskabet i mindst 30 minutter.

Rul tærtedejen ud på et meldrysset bord. Flyt den over i tærteformen, fjern den overskydende tærtedej (evt ved at rulle en kagerulle over kanten). Tryk kanten på plads, så den er pæn og ensartet.

FYLD

Tænd ovnen på 160° varmluft. Riv marcipanen, og pisk det sammen med smør, sukker, mel, korn fra vaniljestangen og æg, til du får en ensartet masse. Fyld massen i tærten.

Skyl og tør rabarberne, og fjern top og bund. Del rabarberstænglerne i to på langs, og fordel dem over tærten. Pensl kanterne af tærten med æggeblomme, og fordel mandelflager over.

Bag tærten i cirka 40 minutter, til overfladen er fast og let gylden. Servér den enten lun eller kold, og servér gerne med cremefraiche.

Find flere opskrifter i samme kategori

rabarbertærte med marcipan

 

Den bedste opskrift på rabarbertærte med marcipan

Denne rabarbertærte med marcipan er simpelthen så stjernegod. Ja faktisk er det nok en af mine absolutte favoritter at servere, når jeg skal forkæle gæster i forsommeren. Den ser imponerende smuk ud – særligt når man bruger sæsonens første, flot røde rabarber. Og så smager tærten bare så dejligt, og så er den tilmed meget nemmere at lave, end man skulle tro.

TIP: Prøv også en skøn klassisk jordbærtærte

 

Tærte med rabarber

Min yndlingsmåde at bruge rabarber må dog være i denne rabarbertærte med marcipan. Her anretter jeg de smukke pink stængler over en lækker remoncemasse med marcipan, fyldt i en sprød mørdejsbund.

Rabarber er en rigtig forårsbebuder, for når de smukke farverige stængler skyder op af den kolde jord, ved man, at foråret er ankommet. I mine svigerforældres kolonihave vokser der de lækreste rabarber. Nogle er spiseklare allerede i maj, mens en anden sort først har sæson i sensommeren. På den måde kan vi nyde rabarber i mange måneder, og er vi heldige, bliver fryseren også godt fyldt op, så vi også kan nyde rabarberkompot, rabarbercrumble mm. resten af året.

 

TIP: Prøv også rabarber i det salte køkken, eksempelvis i denne skønne salat.

 

rabarber

ingredienser til en rabarbertærte

 

Hvordan laver man rabarbertærte?

Rabarbertærte består af en tærtebund, fyld og naturligvis rabarber. Fyldet skal gerne have en god sødme, da rabarber er meget syrlige for sig. Derfor laver jeg et remoncefyld tilsat marcipan. Det er sødt og cremet, det perfekte modspil til rabarberne, og så smager marcipan og rabarber bare så dejligt sammen.

Jeg laver min rabarbertærte med marcipan i en klassisk mørdejbund. Den bliver sprød, let gylden og sød, og smager dejlig af smør. Mørdejstærtebunden fyldes med en remonce med marcipan, og så lægger jeg rabarberne i overfladen, inden tærten kommer i ovnen.

Når rabarberne bliver bagt, bliver de bløde og saftige. De vil stadig være let syrlige, men sammen med den søde remonce og mørdejsbunden smørsmag, får man den perfekte balance, og en af de bedste tærter, jeg kender til.

 

TIP: Jeg lægger rabarberstænglerne i overfladen i en lang række. Rabarberne kan dog også skæres i skiver og fordeles over tærten. Her kan du anrette dem i et andet mønster, eller du kan blot fordele dem tilfældigt over, for et mere rustikt udseende. 

 

rabarber med remonce

 

Tips til den bedste rabarbertærte

  • Brug gerne tynde “unge” rabarber, der ikke har nået at vokse sig for store. På den måde har de den bedste smag og fineste farve. Jeg kan godt lide sorten jordbærrabarber, da de forbliver forholdsvis små og tynde i stænglerne, og derfor er gode i bagværk.
  • Skyl og tør dine rabarber grundigt, inden de bruges i tærten. Der skal ikke komme unødigt væske ved, så bliver tærten for våd.
  • Tilsæt gerne lidt friskrevet citronskal til tærtefyldet. Det smager dejlig friskt og passer godt til rabarber.
  • Mandelflagerne på kanten kan sagtens undlades, men jeg synes, at det ser så smukt ud.
  • Tilsæt gerne lidt hakkede mandler til remoncen, hvis du vil give tærten lidt knas.
  • Hvis chokolade smager vidunderligt til de syrlige rabarber. Prøv at drysse hakket hvid chokolade over tærten, inden det kommer i ovnen. Den hvide chokolade vil karamellisere let, hvilket smager helt vidunderligt.

Sådan laver du den perfekte mørdej

  • Hvis du synes, at mørdej er meget svært at arbejde med, og ikke har gode erfaringer med det, kan du bruge sammenpisket æg til at samle dejen fremfor vand. Det gør dejen lidt mere elastisk og nemmere at rulle ud. Jeg foretrækker dog vand, da det giver en mere sprød og porøs mørdej.
  • Pas på med at arbejde for meget med dejen. Smørret skal fordeles hurtigt, og dejen skal kun netop kunne samles. Æltes dejen for meget, får man nemlig ikke den sprøde og porøse konsistens, som mørdejs elskes for.
  • Brug evt. en foodprocessor til at fordele smørret i dejen. Kom de tørre ingredienser og smør i maskinen, og kør, til du har en konsistens, hvor smørret ikke er i stykker større end en ært. Tilsæt dernæst vand en spsk. ad gangen, og kør maskinen, til dejen har en konsistens, der kan samles til en disk.
  • Jeg undlader at forbage mørdejsbunden, da jeg synes, den bliver sprød nok uden ved denne opskrift. Hvis du dog gerne vil have en mere sprød og gylden tærtebund, kan du forbage bunden i 10 minutter. Lav evt. en blindbagning, hvor du lægget et stykke bagepapir over dejen og fylder formen med tørrede bønner. På den måde kan dejen ikke trække sig sammen og glide ned, hvilken den har tendens til, når den bages uden fyld.

 

mørdej tærte med rabarber og mandler

 

rabarbertærte med mandler og marcipan

Shop the post

- reklamelinks

1 kommentar
Vis alle kommentarer
  1. Ej hvor pudsigt! Jeg ledte efter en af dine gode opskrifter igår på en lidt sundere udgave af rabarbertærte til årets første høst 😂
    Endte med inspiration fra mazarinfyldet i din nøddetærte at lave en lækker rabarbermazarin af mandler, kokossukker, smør, æg, citronskal, vanilje, en halv dåse kikærter og vendte rabarberne i honning og citronsaft inden de kom i – det fungerede forbavsende godt!
    Din nye opskrift skal afprøves med den næste høst 😉

Skriv en kommentar