Risotto

Risotto er simpelthen sådan en herlig ret. Det er hverdagsvenligt og festligt på samme tid. Og så er det helt utroligt, hvor lækkert relativt få ingredienser kan smage.

Dette er min basisopskrift på en god italiensk risotto. En grundopskrift, der nemt varieres, så den passer til smag og sæson. Eksempelvis vil du nemt kunne forvandle den til en skøn risotto med svampe i efteråret eller tilføje asparges om sommeren.

Du kan servere din risotto som et vegetarisk hovedmåltid eller som tilbehør til kødretter. Jeg holder af toppe risottoen med friske krydderurter og at servere en grøn salat til, der passer til årstiden.

Risotto - Basisopskrift

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 5 min / tilberedning 20 min / i alt 25 min

Ingredienser

  • 1 l hønsebouillon (evt. 1-3 dl ekstra vand)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt og friskkværnet peber
  • 350 g risottoris eller grødris
  • 2 dl hvidvin
  • 75 g parmesan
  • 1 spsk. smør (kan undlades)

Fremgangsmåde

Kog 1 liter vand, og opløs bouillon heri, så du får 1 liter hønsebouillon.

Pil og hak løg og hvidløg, og svits det sammen i olivenolie i en stor gryde. Krydr med salt og peber.

Skyl risene, og vend dem i gryden. Hæld hvidvin i gryden, og lad den fordampe. Hæld bouillon over, så risene akkurat er dækket, og lad væsken fordampe, imens du rører ofte. Tilsæt gradvist mere og mere bouillon, indtil risene er “al dente”. Smag gerne på dem løbende – de skal være netop møre men stadig have en smule bid.

Hvis du løber tør for boullion, kan du tilsætte lidt kogt vand, indtil konsistensen er perfekt.

Rør friskrevet parmesan og smør i risottoen. Smag til med slat og peber, og servér.

Find flere opskrifter i samme kategori

klassisk risotto

 

Opskrift på den bedste risotto

For mig rimer risotto på kvalitetstid. Det er sådan en ret, der nydes, når det skal være lidt ekstra lækkert, lidt ekstra hyggeligt. Også selvom overskuddet eller tiden ikke så stor. Det er den perfekte servering til, når man får veninderne på besøg en hverdagsaften. Og så er det jo den perfekte ret at servere på første date – for ærligt talt: Hvem kan ikke lide risotto?! Ja, jeg spørger bare 😉

Herhjemme nyder vi retten hele året rundt i forskellige udgaver, men det er altid denne opskrift, jeg tager udgangpunkt i. Det er kort fortalt min bedste opskrift på risotto, og det er tilmed også den mest simple. Så kan man altid tilføje ekstra grøntsager, kød eller krydderier, alt efter overskud, sæson og humør.

 

TIP: Prøv også at lave min opskrift på risotto i fad. En utrolig nem opskrift, hvor alt tilberedes i fad helt uden omrøring.

 

 

den bedste risotto opskrift

 

Hvordan laver man risotto?

Fremgangsmåden til at lave risotto er super simpel: Løg og hvidløg svitses, inden ris vendes i. Derefter tilføjes vin, der simrer med et par minutter, så alkoholen fordamper, inden der gradvist tilføjes bouillon. Til sidst tilføjes revet parmesan (og evt. en smule smør), inden retten smages til og serveres.

 

TIP: Brug rester af din risotto til at lave lækre risotto deller.

 

En lækker risotto skal hverken være fast eller flydende. Den skal være cremet, men risene skal ikke blive helt udkogte. For at opnå den perfekte risotto-konsistens, er det vigtigt, at du tilsætter bouillon gradvist. Tilsæt bouillon, så risene kun netop er dækket, og lad risene suge væsken, inden du hælder bouillon over igen. Denne tilberedningsmetode sikrer, at risene frigør stivelse, og det er det, der giver ekstra lækker og cremet risotto med perfekt “al dente” ris.

 

Ingredienser

Risotto kan laves i alverdens variationer. Du skal dog som udgangspunkt bruge følgende basis-ingredienser:

  • Ris – Gerne risottoris (fx arborio) og alternativt grødris.
  • Løg og hvidløg – Giver risottoen god smag.
  • Hvidvin – Brug gerne en tør hvidvin såsom Sauvignon Blanc eller Chardonnay. Og naturligvis en vin, som du også har lyst til at drikke til maden
  • Parmesan – Gør risottoen ekstra cremet og giver smag.
  • Olivenolie og/eller smør – Jeg svitser løg i olivenolie men rører en smule smør i retten inden servering, da jeg synes, det giver en fantastisk smag. Du kan sagtens nøje med det ene eller det andet.

 

TIP: Lad skorpen fra parmesanosten koge med i gryden. Det giver en helt vidunderlig umami-smag til retten. 

 

risotto med hvidvin og parmesan

 

Hvilke ris til risotto?

Til en god risotto kan du ikke bruge alle typer ris. Ris som basmati eller jasmin er helt no-go, for det vil give en helt forkert konsistens.

De bedste ris er såkaldt “risottoris” af typen arborio eller carnaroli. Det er italienske sorter af kortkornet ris, der giver den perfekte cremede konsistens uden at risene bliver helt udkogte.

Et billigere og lettilgængeligt alternativt er grødris. De har samme form og stivelsesindhold som risottoris og vil altså også give en fremragende konsistens.

Jeg har også ofte retten på fuldkornsris. Sådan en fuldkornsrisotto skal koge noget længere, og resulatet bliver ikke så autentisk. Men det smager stadig virkelig godt, mætter dejligt og er et skønt sundt måltid.

 

TIP: Hvis du vil lave en lækker italiensk middag, kan jeg varmt anbefale dig at lave en treretters menu med vitello tonnato og foccaciabrød som forret. Prøv også at servere denne lækre fennikelsalat til risottoen.

 

basis opskrift på risotto

Risotto med grøntsager

Jeg har flere risottoopskrifter her på bloggen – mange i en moderne udgave med ekstra grøntsager. Prøv eksempelvis min gulerodsrisotto eller grøn risotto med spinat. Jeg kan også varmt anbefale min græskarrisotto eller efterrårsrisotto med pastinak.

 

TIP: Prøv også min opskrift på congee, som er en asiatisk risgrød, der minder om risotto. 

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar