Opskrift på salat med rabarber
En salat med rabarber er nok ikke det første, mange kommer på, når de står med et bundt rabarber i hånderne. De fleste kigger mod det søde køkken, og giver sig måske i kast med at lave en rabarbercrumble eller en god rabarberkompot. Det smager unægteligt virkelig skønt, men det er lidt en skam, at de smukke pink stængler udelukkende bruges til desserter, for de kan tilføje noget ganske særligt til dagens andre måltider.
Faktisk er rabarber jo ikke en frugt men en grøntsag! De syrlige stængler kan dog ikke spises helt rå og utilberedte. Både på grund af deres høje fiberindhold, der gør dem svære at tygge, men også fordi de smager utrolig syrligt. Derfor skal der noget sødme til, til at balancere syrligheden, så den gode rabarbersmag kan komme frem.
TIP: Prøv også min smuke rabarbertærte eller en fantastisk blondie med hvid chokolade og rabarber.
Råsyltede rabarber
Hvis man både gerne vil bruge rabarber i søde og salte sager, er det en fremragende idé at lave råsyltede rabarber. Dem nyder jeg i stor stil gennem foråret, for det er en af mine yndlingsmåder ar spise rabarber på.
Jeg sylter rabarberne i en sukkerlage med vanilje og citron. Det giver en vidunderlig smag, og rabarberne forvandles til en perfekt syrlig-sød spise, som både kan bruges til desserter og salater. Eller bruges som toppingen til yoghurten eller som tilbehør til kylling eller fisk.
TIP: Prøv også at lave en blue cheese dressing og udskift mozzarella med blåskimmelost.
Når man laver råsyltede rabarber skal de ikke koges eller bages. De skal blot skæres i skiver og trække i lagen i et døgns tid (gerne længere). Det gør, at rabarberne bevarer deres sprødhed og form, samtidig med at lidt af fibrene nedbrydes, så de er mere delikate og spise. På den måde kan du lave en salat med rabarber, der indeholde sprøde, lækre skiver af rabarber, der ikke er blevet helt våde og bløde ved tilberedning.
TIP: Prøv også en sommersalat med melon og asparges eller fennikelsalat med rucola eller en salat med ribs og mormordressing.
Ingredienser til sommersalat med rabarber
Til den sommerlige salat med rabarber bruger jeg følgende nedenstående ingredienser. Her har jeg også samlet forskellige variationsmuligheder:
- Grøn salat: Jeg bruger typisk en bakke med blandet grøn salat. Sprøde og spæde salatblade. Du kan dog bruge lige den type salat, du foretrykker (feldsalat, rucola, hjertesalat osv.), og jeg kan også anbefale salaten med fintsnittet spidskål.
- Råsyltede rabarber: Husk, at du skal lave de råsyltede rabarber et døgn i forvejen. Som alternativ kan du bruge frugter og bær.
- Mozzarella: Den cremede milde ost smager skønt sammen med de syrligt-søde rabarber. Du kan dog også bruge ost såsom parmesan, feta og gedeost. Er du veganer, kan jeg anbefale avocado som alternativ.
- Rødløg: Rødløget skal gerne skæres i så tynde skiver som muligt, så det smager mest delikat. Den fine pink farve klæder salaten så fint sammen med rabarberne.
- Pistacienødder: Pistacie passer perfekt til salaten i både udseende og smag. Du kan både bruge usaltede pistacienødder, som du rister, men du kan også købe ristede saltede nødder, som du blot piller fra skallerne og hakker groft. Som alternativ til pistacie kan jeg anbefale mandler eller græskarkerner.
- Dressing: Jeg laver dressingen af lige dele olivenolie, sukkerlage og citronsaft med lidt sennep, salt og peber. Sukkerlagen har en sød smag af rabarber, citrus og vanilje, så den tilføjer dressingen en ganske særlig dejlig smag.
TIP: Prøv også andre gode grønne salater såsom grøn salat med æble og parmesan eller salat med granatæble og avocado eller grøn salat med blåbær og feta