Semlor

Semlor eller “semla”, som de hedder i ental, er en svensk fastelavnsbolle. Det er som det perfekte miks mellem en gammeldags fastelavnsbolle med marcipan og en fastelavnsbolle med flødeskum.

I semlor fylder man en marcipancreme i de bløde boller efter bagning, inden de toppes med flødeskum og et drys flormelis.

Semlor svenske fastelavnsboller

Semlor

 

Bedøm denne ret

Semlor til 12 personer
forberedelse 2 t (med hævetid) / tilberedning 20 min / i alt 2 t 20 min

Ingredienser

  • 2 dl sødmælk + lidt til pensling
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 2 tsk. kardemommekerner (alternativt 2 tsk. stødt kardemomme)
  • 5 g salt
  • 50 g sukker
  • 100 g blødt smør
  • 500 g hvedemel

MANDELCREME

  • 50 g mandler
  • 150 g marcipan
  • 0,5 vaniljestang
  • 20 g flormelis
  • evt. fyldet fra bollerne
  • 0,5-1,5 dl sødmælk

PYNT

  • 3 dl fløde
  • 1 dl flormelis

Fremgangsmåde

BOLLEDEJ

Lun mælken i en gryde, så den er lillefingervarm. Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Rør æg, salt og sukker i. Kværn kardemommekerne i en morter, og rør det også i skålen. Tilsæt også 400 g mel og rør det i sammen til en klistret dej. Tilsæt dernæst blødt små i små tern, og rør det ud i dejen. Tilsæt dernæst de sidste 100 g mel gradvist, til du får en smidig, blød dej. Ælt dejen grundingt i ca. 10 minutter, gerne på røremaskine, til dejen er helt glat og skinnende.

Lad dejen hæve i skålen under et rent, fugtigt viskestykke et lunt sted i 1 time.

BOLLEDEJ, FORTSAT

Del dejen i to, og rul hver del ud til 6 boller, så du i alt får 12 stk. Placér bollerne på bageplader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve under et klæde i 30 minutter.

Pensl bollerne med mælk, inden de bages i en forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter. De er færdige, når de er flot gyldne og lyder hule, når du banker under bunden.

Lad bollerne køle lidt af.

Skær en trekant i toppen af hver bolle, og løft forsigtigt ‘låget’. Fjern lidt af bollens indre, så der er plads til en spsk. mandelcreme. Brug gerne krummerne fra bollerne til at lave mandelcremen.

MANDELCREME

Tænd ovnen på 200 grader. Fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i cirka 5 minutter, til de er sprøde og let gyldne inden i. Lad mandlerne køle af, og blend dem dernæst sammen med marcipan, korn fra vaniljestangen, flormelis, evt. krummer mandlerne og mælk. Tilsæt mælken gradvist, til du får en cremet og blød masse. Kom mandelcremen i en sprøjtepose.

PYNT

Fordel mandelcremen i bollerne ved hjælp af en sprøjtepose.

Pisk fløden til skum, og kom den i en sprøjtepose med en stor stjernetyl. Top hver bolle med flødeskum, inden det lille trekantede låg sættes på igen. Drys til sidst med sigtet flormelis inden servering.

Find flere opskrifter i samme kategori

Semlor

mandelfyld marcian semlor

Svenske fastelavnsboller

Semlor er nemme at bage, på trods af deres imponerende udseende. Nemmere end danske fastelavnsboller, vil jeg næsten sige. For her skal man ikke bekymre sig om, om smag og konsistens af fyldet efter bagning, eller om det fylder ud af bollerne.

Mandelfyld i semlor

Fyldet i semlor laves af marcipan, evt. hakkede mandler, der røres med mælk til en blød konsistens. Ofte tilsætter man også krummerne fra bollerne, som udhules, så der bliver plads til mandelfyldet. Krummerne gør ikke den store forskel for smagen på mandelcremen, men det giver lidt for den gode samvittighed, når man undgå madspild. Alternativt kan du dog også bare smugspise krummerne, når du udhuler bollerne 😉

Hvordan laver man semlor?

En semla laves af en blød og sød bolle, der udhules en smule, inden den fyldes med mandelcreme og flødeskum. Efter bollerne er bagt, skal de køle en smule af, og så kan man forsigtigt skære et trekantet hul og fjerne lidt af bollens indre, så der bliver plads til fyldet. Det trekantede “låg” gemmes og sættes på over flødeskummen, så man får det karakteriske udseende.

Man kan også skære toppen af bollerne i ét snit, hvis man synes, det er for besværligt med den trekantede form. Det ser også pænt ud, og smagen er jo helt den samme.

Hvornår spises semlor?

Traditionelt spises semlor på fettisdagen. Det er dagen inden fastelavn, der på dansk kaldes hvide tirsdag, og altså den sidste dag inden fasten. I dag kan man dog købe dem hos de fleste svenske bagere fra efter jul og helt til påske. I gamle dage spiste man semlor i en skål med lun mælk, men det er vist ikke noget, der er normalt i dag.

 

TIP: Hvis du er vild med kardemomme i bagværk, vil jeg varmt anbefale min opskrift på de lækre svenske kardemommesnurrer. 

 

svenske fastelavnsboller

De bedste opskrifter på fastelavnsboller

Udover den svenske variant vil jeg anbefale jer at prøve min opskrift på den klassiske gammeldags fastelavnsbolle fyldt med creme og remonce. Jeg bruger samme dej til begge boller, så du kan også være smart og lave en halv portion med fyld og en halv portion boller, der laves til semlor efter bagning.

 

semla

De bedste opskrifter på fastelavnsboller

Den perfekte fastelavnsbolle er lidt af en smagssag. Måske du er til den gammeldags fastelavnsbolle med vaniljecreme og remonce? En vandbakkelse med creme og flødeskum? Eller måske en glutenfri fastelavnsbolle som et alternativt?

de bedste opskrifter på fastelavnsboller

 

Shop the post

- reklamelinks

9 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Hvor ser det lækkert ud! Jeg overvejer at servere semlor for gæster som afslutning på en god frokost. Tror du, at man kan putte fyldet i, inden gæsterne kommer, og så kun vente med flødeskummet til lige inden servering?

    1. Hej Anne 🙂 Det kan du helt sikkert sagtens. Jeg vil også sige, at semlorne holder sig pæne i et par timer mindst, så du kan nok også godt gøre det inden gæsternes ankomst.

  2. Når jeg besøger min søn og svigerdatter i Sverige i februar måned får jeg semlor med varm mælk. Det smager fantastisk .

Skriv en kommentar