Snackbarer med sød kartoffel & kagekrydderier

IMG_2537
Kender I det der med, at man går i køkkenet for at lave forbedre mad til den næste uge? Man laver pølsehorn, muffins, hummus, alt sammen med verdens bedste intention om, at det vil gøre madpakken ultra lækker og nem de næste maaaange dage. Men på en eller anden mystisk måde, holder det bare aldrig mere end et par dage. Så er portionen væk, og så kan man ellers starte forfra eller gå tilbage til den kedelige rubber.
Sådan er det disse snackbarer. Jeg forstår det ikke! De forsvinder nærmest på et døgn. Hver gang! Så næste gang laver jeg en dobbel trippel-portion. Og gemmer halvdelen fra Simon 😉
IMG_2522
Snackbarernes forvindingshastighed er måske ikke så mystik alligevel. De er nemlig virkelig gode! Perfekte til at stille den lille slut, som en dessert efter et(hvert) måltid eller bare som morgenmad to-go, på dage hvor det skal gå ekstra stærkt. De er sprøde på ydersiden, seje inden i, og består af sød kartoffel, havregryn, valnødder samt krydderier, der sammen får barerne til at smage af vaskeægte krydderkage.
IMG_2377
Den magiske ingrediens er en sød kartoffelmos, der tilføjer masser af sødme og får alle ingredienserne til at hænge sammen. Mosen er super nem at lave. Man smidder simpelthen bare en eller flere søde kartofler i ovnen ved 200 grader i 20 – 40 minutter, alt efter deres størrelse, indtil de er bløde hele vejen igennem. Derefter (eller når de er kølet lidt af, bevares – pas på du ikke brænder dig) kan du nemt skrabe mosen ud. Hvis du har mod på en lidt anderledes dessert, kan du prøve at bage mindre søde kartofler i ovnen, og derefter skære et snit, fylde dem med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis og drysse med hakkede, ristede nødder. Jeg siger jer, det smager godt, selvom I måske tænker, at kartofler da ikke kan spises til dessert. I så fald vil I helt sikkert blive overrasket over hvor lækker sød, sådan en orange fætter smager, når den har hygget sig i ovnen.
IMG_2387
Men tilbage til snackbarerne! Dem er jeg nemlig også sikker på, I kommer til at elske. Fyld dem gerne med andre nødder, gryn og krydderier, alt efter hvad I synes om og har i køkkenskabene. Det kan næsten ikke slå fejl.
IMG_2441 IMG_2444
Ingredienser
200 g sød kartoffelmos
2 spsk. ahornsirup
1 spsk. kokosolie, stuetemperatur
1/2 spsk. kanel
1/2 tsk. revet muskatnød
1/2 tsk. kardemomme
1 knsp. stødt ingefær
1 tsk. vaniljepulver eller korn fra 1 vaniljestang
1 kvsp. salt
3 dl grovvalsede havregryn
2 dl valnøddekerner
Forvarm ovnen på 175 grader. 
Bland sød kartoffelmos, ahornsirup og kokosolie i en skål. Tilsæt alle krydderierne, og rør godt rundt. Tilsæt derefter havregryn og valnøddekerner, og bland det sammen til en klistret masse. 
Beklæd et ildfast fad på 20 x 30 cm med bagepapir. Lad bagepapiret stikke så langt op over siderne, at du kan folde det over fadet og bruge det til at presse barerne sammen. Fyld derefter skålens indhold over i fadet, og brug først fingrene eller en ske, til at fordele det i et jævnt lad. Fold derefter bagepapiret over som beskrevet, og pres massen sammen, så godt du kan.  
Sæt fadet i ovnen i 1 time, indtil kanterne er helt sprøde og overfladen er fast og mørk gylden. Lad det derefter køle helt af, inden du skærer barerne ud. 
Opbevar snackbarerne i en lufttæt beholder i køleskabet… hvis de altså ikke forsvinder inden.
IMG_2549
 

8 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Kære Emma
    Elsker søde kartofler, men manglede nye ideer til hvordan jeg kunne spise dem, så det her skal helt klart prøves! De er jo super sunde og dejligt søde. Mon man kan bruge knækkede boghvedegryn istedet for havregryn? God weekend:)

  2. uhm de skal helt sikkert prøves, men jeg har ikke kokosolie i huset – er der andet jeg kan bruge istedet ?
    Jeg har forøvrigt købt din bog og eeeeelsker den 🙂

Skriv en kommentar