Socca med haydari // Kikærtefladbrød med tyrkisk fetadip

P3040102
Hvis I følger Mia på Snapchat, så I mig i mig i fredags kravle rundt på gulvet omkring en bordplade placeret strategisk foran det største vindue i vores lejlighed. #bloggerlife.
Det er hverken særlig kønt eller glamourøst, når jeg skyder madbilleder – med håret i en rodet knold og hjemmestikkede futter – men billederne, der kommer ud af det, er forhåbentlig både kønne og en del mere glamourøse end virkeligheden 😉 Jeg synes i hvert fald selv, at jeg er ved at blive ret skarp til at få min mad til at se ikke bare spiselig men også appetitlig ud. Der er dog stadig meget at lære, så jeg øver og øver, og forsøger konstant at forbedre min foto-skills. Det håber jeg også, I lægger mærke til her på bloggen 🙂
P3040059
I dag får I opskriften på noget af det, vi spiser aller mest af her hjemme for tiden. Dels fordi det er utrolig nemt på hverdage, hvor vi begge har meget om ørene, men også fordi det smager virkelig fråderen (er jeg den eneste, der bruger det udtryk?!). Simpelt, sundt og så-så-så godt.
P3040109
Haydari er en tyrkisk fetadip med ristet peberfrugt, som I måske kender fra mellemøstlige butikker og kebab-shop, hvor man finder den ved siden af hummus, oliven og de andre delikatesser bag disken. Simon tosset med stadset og køber det ofte, så han havde længe opfordret mig til at lave min egen variant. Der gik dog ret lang tid, før jeg endelig tog mig sammen til at genskabe hans favorit-dip. I omkring et års tid, tror jeg… Ret dumt, for dippen viste sig at være nemmere end nem at bikse sammen, og siden jeg lavede haydari første gang for et par uger siden (til stor glæde for min tålmodige kæreste), har den været konstant at finde i vores køleskab.
P3040024
En anden favorit i vores lille hjem er socca. Det er et lækkert fladbrød af kikærtemel, der både er vegansk og glutenfrit. Kikærtemel er blevet min nye thing, da det både er alsidigt, sundt og billigt, så I kan godt forberede jer på en del opskrifter med det i fremtiden. Melet findes hos etniske købmænd, og der står som regel “gram flour” eller “besan” på posen.
Soccafladbrødet er super simpelt og består blot af kikærtemel, krydderier, olivenolie og vand. Det går virkelig godt til alt fra indiske gryderetter og fransk simremad til falafel og anden mellemøstlig mad, men fladbrødet stammer oprindeligt fra Nice i Frankrig. Som det er med de fleste klassiske opskrifter, kan socca laves det på et utal af forskellige måder, alt efter hvor og af hvem, man får det serveret. Det er kun én ting for: I må i køkkenet og eksperimentere.
P3040069
Jeg brugte stødt koriander og spidskommen i soccaen denne dag, for at give ekstra smag, men brug endelig de krydderier, du har, eller undlad det helt.
Og nu ikke mere snak. Lad os komme videre til opskriften. Heldigvis går socca perfekt til haydari, så I dag slår jeg to fluer med ét smæk, og deler det lækre makkerpar med jer 🙂
P3040125
Haydari // Tyrkisk fetadip

2 røde peberfrugter
200 g fetaost (jeg bruger puck)
1 håndfuld persille
1 tsk. sambalolek eller 1/4 finthakket rød chili
2 fed hvidløg, presset
Friskkværnet peber

Tænd ovnen på 200 grader, og beklædt en bageplade med bagepapir. Halvér peberfrugterne, fjern kernerne, og placér dem med skindsiden op ad på bagepladen. Bag peberfrugterne i ovnen i 20-30 minutter, indtil de er helt møre og skallen begynder at blive sort. Lad de bagte peberfrugter køle af, og pil derefter skallen af og kassér den. 
Kom de bagte peberfrugter og alle de resterende ingredienser i en foodprocessor. Kør, indtil du har en cremet dip. Du kan enten blende den helt glat, eller lade den forblive en smule grov. Opbevar dippen i køleskabet indtil servering. 


Socca // Kikærtefladbrød
3 dl kikærtemel
1/2 tsk. salt
3 dl lunken vand
1 + 1 spsk. olivenolie
Valgfrie krydderier
1/2 tsk. koriader
1/2 tsk. spidskommen

Tænd ovnen på 200 grader.
Bland kikærtemel, vand og 1 spsk. olivenolie, og pisk det sammen med et piskeris, indtil du har en helt glat dej uden klumper. Du kan også bruge en køkkenmaskine (blender, foodprocessor eller lignende) til hurtigt at blande dejen. Lad dejen stå i 15 minutter.
Opvarm en pande, der kan tåle at komme i ovnen på et blus, og tilsæt 1 spsk.  olivenolie. Størrelsen på din pande afhænger af, hvor tyk, du ønsker din socca. Hæld dejen i panden, og sæt den i ovnen i 10 minutter, indtil den er gylden, sprød og fast. Flip soccaen over på en tallerken, og servér straks.
 

16 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Uh jeg er også helt pjattet med haydari, men har aldrig turde kaste mig ud i en hjemmegjort version. Det skal der simpelthen ændres på nu:)

  2. Det ser og lyder virkelig lækkert.. skal helt sikkert prøve det brød.. ved du egentlig om man selv kan lave kikærtemel? Tænker man kan jo selv lave mandelmel. Eller er det så fint at det er svært at lave i en alm blender eller foodprocessor?

  3. Det lyder jo super lækkert. kan man bare smøre brødet ud på en bradepande i stedet for at komme det i en pande?

  4. Så vil jeg give mig i kast med dette spændende madbrød. Jeg er dog lidt forvirret. I teksten før opskriften skriver du at du plejer at bruge både bagepulver og natron, men i opskriften står der ingen af delene? Kan du hjælpe 🙂

    1. Hej Cecilie 🙂 Jeg er fornyligt begyndt at lave socca uden, og da jeg forestrækker det, har jeg opdateret indlægget. Tak fordi, du gjorde mig opmærksom på det 🙂

  5. Ser rigtig lækkert ud, jeg har kun en støbejerns gryde der kan gå i ovnen, ville jeg kunne bage det i denne tror du?
    Eller skal jeg holde mig til det ildfaste fad i stedet?

Skriv en kommentar