Autentisk original opskrift på spaghetti bolognese
Denne opskrift på spaghetti bolognese stammer fra en gammel italiensk kogebog, vi fandt hjemme hos mine forældre. En helt original opskrift, proklamerede kogebogen, på hvordan en autentisk opskrift på spaghetti bolognese skal laves.
TIP: Prøv også min opskrift på en autentisk italiensk risotto eller min opskrift på kylling saltimbocca
Opskriften var en del anderledes, end hvordan jeg normalt plejer at lave min opskrift på “pasta med kødsovs“. Med meget færre ingredienser og helt uden hakkede tomater og tørrede krydderier. Derfor var jeg mildest talt lidt skeptisk, da min kæreste kastede sig over opskriften. Men man må sige, at jeg blev gjort til skamme. Da maden blev sat på bordet, smagte jeg den bedste spaghetti bolognese i mit liv.
Hvad betyder bolognese?
Bolognese er navnet på en variation af en italiensk ragù: “ragù alla bolognese“.
En ragù er det italienske navn for en kødsauce, der er simret i mange timer ved lav varme. Retten laves i hele Italien i forskellige variationer. Eksempelvis stammer Ragù alla Napolentana fra Napoli, og denne kødsauce laves med flere tomater og rødvin. Ja, faktisk minder den nok mere om, hvad danskerne kalder “pasta med kødsovs” end en autentisk bolognese”.
TIP: Brug rester af din bolognese sauce som fyld i lækre pirogger til madpakken.
Hvor stammer spaghetti alla bolognese fra?
Spaghetti alla bolognese stammer fra den italienske by Bologna og er en udgave af den klassiske italienske ragù. I modsætningen til “Ragù alla Napolentana” laves bolognese med færre tomater og hvidvin. Derudover tilsættes en smule mælk eller fløde til sidst, for at binde saucen sammen.
Den opskrift på spaghetti bolognese, du finder i dette blogindlæg er altså mit bud på en ragù alla bolognese. Den er intens, utrolig velsmagende ragù, der ikke når en dansk kødsovs til stokkeholderne.
TIP: Hvis du har mod på en kødfri opskrift, vil jeg anbefale min vegetar bolognese
Hvordan laver man pasta bolognese?
En italiensk bolognese er en kødsovs, der laves af hakket kød, oftest oksekød men sommetider også en blanding af okse- og svinekød. Kødet simres med grøntsager, hvidvin, boullion og krydderier, til en smagfuld sauce. Ofte tilsættes også bacon og/eller italiensk pølse som salsiccia.
En helt autentisk “”Ragù alla bolognese” serveres med pastaen tagliatelle, men her serverer jeg den med spaghetti som en “spaghetti bolognese”. Helt autentisk kan jeg altså ikke prale af, at det er.
TIP: Prøv også min lækre opskrift på pasta med ovnbagt tomatsauce, spaghetti carbonara eller en cremet fettuccine alfredo eller gnocchi med salvie
Pasta med kødsovs
I Danmark er retten pasta med kødsovs et stort hverdagshit. Det er en lidt “fordansket” (men virkelig lækker!) udgave af den italienske klassiker. Ofte laves kødsaucen her med flere tomater, end man ville komme i i en autentisk italiensk kødsauce.
Jeg synes også, at en god omgang spaghetti med kødsovs smager skønt. Men hvis du har lyst til at prøve en rigtig autentisk spaghetti bolognese, vil jeg varmt anbefale dig at give denne opskrift et skud. Den smager helt, helt fantastisk og er et fremragende eksempel på, hvor meget smag, man kan få ud af ganske få ingredienser.
TIP: Prøv også denne opskrift på spaghetti med tun og kapers
Tips til den bedste spaghetti bolognese
Hvilken pasta til bolognese?
Hvis du vil lave opskriften helt autentisk, vil jeg anbefale dig at bruge tagliatelle, der er de lidt mere flade pastabånd. Men hvis du skal kalde retten “spaghetti bolognese”, skal du naturligvis bruge klassisk spaghetti, som er mange danskeres favorit. Du kan også bruge pastaskruer (fusilli), ligesom jeg gør i min nemme opskrift på kødboller i tomatsauce. Og hvis du vil lave en helset version af opskriften, kan du altid prøve grøntsagsspaghetti eller pasta lavet af linser eller bælgfrugter.
Hvor længe skal spaghetti bolognese koge?
Jeg vil nærmest sige, at jo længere, du lader din kødsauce (ragù) simre, jo bedre. Vi plejer at sætte retten over om formiddagen, hvis vi vil nyde retten i weekenden. Dermed ender saucen hurtigt med at koge en 8 timer, før vi sætter aftensmaden på bordet. I hverdagene sætter vi den over, så snart arbejdsdagen slutter, og så går vi eksempelvis en lang tur (eller ordner vasketøjet), imens vores bolognese når at koge et par timer.
TIP: Prøv også min populære opskrift på linselasagne for et kødfrit italiensk måltid.
Hvor længe kan bolognese holde sig i køleskabet?
Vi laver altid dobbeltportion af opskriften, så vi har til 4 x aftensmad til to personer.. De tre portioner ryger altså i fryseren, hvor de holder sig fint i flere måneder. Så er der nem og utrolig lækker aftensmad i en fart til travle dage.
I køleskabet kan du opbevare din bolognese i 5 dage, hvorefter en skal genvarmes i en gryde eller mikroovn. Pastaen vil jeg dog altid anbefale at koge frisk på dagen.
Hvad serverer man til pasta med kødsauce?
Jeg serverer typisk en mere let grøn salat til denne ret, fordi den i sig selv er i den tungere ende. Prøv eksempelvis denne opskrift på grøn salat med æbler og parmesan, der ville passe skønt hertil. Et andet bud kunne være en salat med grillet squash og fersken i sommerhalvåret eller en spinatsalat med avocado og figner i efteråret.