
Ingredienser
- 2 modne bananer
- 1-2 spsk. honning (brug ahornsirup, hvis opskriften skal være vegansk)
- 2 spsk. kokosolie eller smør, stuetemperatur
- 2 spsk. peanutbutter, mandelsmør eller andet nøddesmør
- 1 nip salt
- 150 g grovvalsede havregryn
- 100 g finvalsede havregryn (eller let blendede grovvalsede)
- 100 g mørk chokolade
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 150 grader. Blend eller mos bananerne sammen med honning, kokosolie, peanutbutter og salt, til der ikke er nogen klumper, og hæld det over i en skål. Hak chokoladen groft, tilsæt det til skålen sammen med grov- og finvalsede havregryn, og bland det hele godt sammen. Smag på dejen, om du synes, den er tilpas sød, og tilsæt ellers en ekstra spsk. honning.
Beklæd en bageplade med bagepapir, og form cookies af dejen med fingrene ved at tage en lille håndfuld fra skålen og trykke den flad på bagepladen. Dejen skal være lidt klistret, men er den helt umulig at have med at gøre, kan du tilsætte ekstra havregryn.
Sæt dine cookies i ovnen i cirka 20 minutter, indtil de er helt gyldne og sprøde i bunden. Opbevar dem i en lufttæt beholder på køkkenbordet.
Opskrift på nemme og sunde cookies
De sunde cookies kan bikses sammen i et snuptag, og ingredienslisten er dejlig kort. De fleste ingredienser har du sikkert allerede på lager, og ellers kan de snildt fåes i alle supermarkeder.
Basen til de nemme cookies er havregryn og modne bananer.
Jeg elsker at bruge modne bananer i det sunde køkken, da det giver en naturlig sødme og god konsistens. Prøv eksempelvis mit utrolig populære bananbrød, denne skønne opskrift på sunde muffins med banan og peanutbutter eller mine bananpandekager. Jeg laver også bananer til lækre bananis med chokolade eller blander modne bananer i min granola, ligesom i denne gode opskrift på banan granola.
Ingredienser
Til at lave mine sunde cookies, skal du bruge følgende ingredienser:
- Havregryn: Brug gerne en blanding af fin- og grovvalsede havregryn, da det giver den bedste konsistens.
- Banan: Basen til cookiesene laves af havregryn, der moses sammen med banan. Det er vigtigt, at du bruger modne bananer, da det tilføjer den rette konsistens og sødme til cookiesene.
- Honning eller ahornsirup: Jeg bruger som regel honning, men du kan vælge ahornsirup for at gøre dine sunde cookies veganske. Bruger du meget søde og modne bananer kan du droppe den ekstra sødme fra honning eller ahornsirup.
- Kokosolie eller smør: Jeg synes, smør giver den bedste smag, men for veganske cookies, kan du bruge kokosolie.
- Peanutbutter: Sprødheden til de sunde cookies får man ved at tilsætte peanutbutter eller anden nøddesmør. Hvis du synes om smagen af peanutbutter, er det det billigste og nemmest tilgængelige alternativ. Foretrækker du dog en mere neutral smag, vil jeg anbefale dig at lave dit eget nøddesmør, fx af mandler. Min opskrift på hjemmelavet nøddesmør finder du her.
- Mørk chokolade: Jeg tilføjer altid noget grofthakket mørk chokolade til mine cookies. Som alternativ kan du bruge hakkede nødder, rosiner eller lignende.
Video: Sådan laver du sunde cookies
I denne video kan du se, hvor nemt det er at lave min opskrift på cookies af banan, havregryn og peanutbutter:
Hvis du prøver opskriften på sunde cookies vil jeg meget gerne høre fra dig. Skriv en kommentar til dette blogpost eller del et billede på Instagram med #martinyfood.
God råd til de bedste sunde cookies
- Det er bedre at sætte ovnen på en lidt lavere temperatur (max 150 grader) og bage cookiesene længere tid. Det tørrer dem mere, så de bliver mere sprøde.
- Justér mængden af havregryn, alt efter størrelsen på dine bananer. Tilsæt lidt ad gangen, og stop, når du har en masse, der kan formes uden af klistre for meget.
- Pas på med at lave for tykke cookies, hvis du ønsker, at de skal være helt sprøde. Laves de tykkere, er de mere som müslibarer – og det er nu også lækkert!
- Brug en blanding af grov- og finvalsede havregryn. Det giver den perfekte grove konsistens, men sikrer, at cookiesene stadig er nemme at forme.
Veganske sunde cookies
Opskriften på cookies kan nemt gøres vegansk. Brug ahornsirup eller agavesirup i stedet for honning. Og vælg kokosolie frem for smør
Hvis du vil lave sukkerfrie cookies helt uden nogen form for tilsat sukker, kan du undlade honning eller ahornsirup. Jeg foretrækker dem med lidt mere sødme, end når de blot er sødet af bananer.
Sunde opskrifter med chokolade
Jeg er vild med mørk chokolade, og nogle af mine bedste opskrifter på sundere søde sager med chokolade finder du her:
Vil bare gøre dig OPS på at honning ikke er vegansk
Det er også rigtigt, Anne 🙂 Jeg retter lige 🙂
Tror du man kan nøjes med at bruge finvalsede havregryn? Jeg spiser nemlig glutenfri havregryn, og der er de finvalsede flest steder at finde, sys jeg.
Hej Ida 🙂 Ja, det tror jeg sagtens, men cookiesene får naturligvis en mere “kompakt” konsistens. Måske du kunne tilføje lidt hakkede nødder også så? Det ville give lidt mere bid.
Hej,
Kan de laves uden kokos olie?
Mvh Anna
Hej Anna 🙂 Du kan bruge smør i stedet.
Hvor mange kcal vil du ca skyde på der er i en enkelt cookie? Også lige i forhold til hvis det nu var en almindelig cookie istedet 🙂
Det aner jeg virkelig ikke 🙂
Der er ca. 340 kcal pr. 100 gram, groft regnet 🙂
Bruger du smagsneutral kokosolie? Jeg har fået købt én, som ikke er og den smager igennem ALT! Ville den falde helt udenfor her?
Hej Line 🙂 Det er lidt forskelligt. Hvis du ikke kan lide smagen af kokosolie, synes jeg, du skal vælge en anden variant, for du vil nok kunne smage det lidt.
Dén opskrift må jeg prøve! Er stor fan af sød + sund vinklen samt den korte ingredientsliste 🙂 Og så vil jeg bare lige sige, at hvor er her bare blevet pænt på dit domæne. Alt, hvad du laver, er simpelthen så gennemført; videoer, opskrifter (det nye indeks er genialt!), små ting, links I like, podcasts, nyhedsbrev osv. Alt dit indhold er bare top level kvalitet – virkelig. Tak for det hele 🙂
Hvor er det bare søde ord, Helle. Tunsind tak fordi du følger med <3
Kære Emmy. Tusind tak for en meget nem og god opskrift på sunde cookies. Jeg har lavet dem alene med fine gryn, da jeg ikke lige havde de grove hjemme. Mine blev ikke så sprøde. Men de er lækre med gode ingredienser og fibre. At se på video hvor nemt det var, mig til at gå hurtigt i gang😘Kærlig hilsen Birthe
Hej Birthe 🙂 Dejligt at høre, at du fik prøvet opskriften. Det virker ofte meget mere overskueligt, når man ser det på video, så det vil jeg forsøge at gøre mere med mine opskrifter 🙂
Bruger du kokosolie med eller uden smag?
Det svinger lidt. Du kan gøre begge dele 🙂
Nu har jeg læst opskriften og set videoen men kan se at mængden af fin havregryn ikke er ens, så er det 100 gram eller 150 gram som der står i videoen
Hej Charlotte 🙂 Hov, det er en fejl. Det er 100 g finvalsede og 150 g grovvalsede 🙂
Hej Emma,
Ved du om de kan fryses ned? Kh Julie
Hej Julie 🙂 Det kan man godt, men de vil ikke forblive sprøde 🙂
Hej Emma.
Jeg bagte disse cookies i dag, og tilføjede 1-2 tsk. citronskal i dejen, hvilket gav et rigtig lækkert resultat! Perfekt som en sundere snack til den søde tand.
Hmmm dem skal vi lave til vores team en dag, hvor ser de lækre ud!
God fornøjelse! 🙂
Min datter har netop bagt disse cookies. Og de er et stort hit, selv hos lillebror, som ikke er særlig vild med banner i bagværk. Hun brugte kun finvalsede havregryn, da det var hvad vi havde hjemme.
Dejligt at opskriften hittede hos jer alle 🙂
VH Emmma