Varme hveder

At nyde varme hveder aftenen før store bede dag er en hyggelig dansk tradition, som jeg gerne vil holde ved lige i min lille familie.

Mine hveder (eller hvedeknopper eller hvedetvebakker, som de også kaldes) er luftige, let søde og dejlig bløde. De har en god smag af kardemomme, og så smager både fantastisk nybagte eller dagene efter ristet og smurt med masser af smør.

varme hveder

Varme hveder

 

Bedøm denne ret

12 boller
forberedelse 15 min + 1,5 t hævning / tilberedning 15 min / i alt 2 t

Ingredienser

 • 25 g gær
 • 2 dl sødmælk
 • 2 æg
 • 5 g salt
 • 40 g sukker
 • 2 tsk. stødt kardemomme
 • 500 g hvedemel
 • 100 g blødt smør

Fremgangsmåde

Lun mælken i en kasserolle, til den er lillefinger varm (omkring 30 grader).

Rør gæren ud i mælken i en stor skål eller røremaskine. Rør æg, sukker, stødt kardemomme og salt i. Tilsæt dernæst 450 g, lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt i ca. 10 minutter, ved håndkræft eller på røremaskine, til den er helt glat og skinnende.

Skær blødt smør i små tern, og ælt dem ind i dejen. Tilsæt dernæst gradvist de sidste 50 g mel, til dejen er smidig og blød.

Lad dejen hæve i skålen under et rent viskestykke et lunt sted i 45 minutter.

Beklæd et fad på ca 35 x 25 cm beklædt med bagepapir.

Del dejen i 12 portioner af ca 75-80 gram. Form derefter boller ved at spænde dejen op omkring sig selv, så du får stramme boller med en jævn overflade. Placér bollerne i fadet, så de står med ca 1 cm mellemrum. Lad dem efterhæve under et rent viskestykke i 45 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Bag bollerne i 10-15 minutter, til de har en flot gylden overflade. Servér dem lune eller ristede med smør.

Find flere opskrifter i samme kategori

Hvedeknopper varme hveder

bløde og luftige varme hveder

Hvornår spiser man varme hveder?

At spise varme hveder er en skik helt tilbage fra 1800-tallet. Den opstod, fordi alle – selv bagerne – skulle have fri på Store Bededag. Derfor bagte de hveder, som folk kunne spise dagene efter. Den gang var lyst hvedebrød en luksus-spise, perfekt der blev spist på fest- og helligdage. Bollerne var derfor kridhvide tvebakker, lavet til, at de kunne ristes og på den måde forblive friske. Sådan kunne man spise dejligt brød, selvom bagerne holdt helligdagsfri.

Hvornår man bør spise varme hveder i dag, er der lidt uenighed om. Nogle spiser dem dagen før og andre på selve Store Bededag. I min familie bager vi varme hveder om aftenen før store bededag. Der spises de helt nybagte og lune (og altså ikke ristet – det synes jeg er en skam, når de lige er kommet ud af ovnen). Og så spises resten af bollerne til morgenmad på Store Bededag, hvor de ristes og nydes varme med et godt lag smør.

Jeg forestiller mig, at det også er sådan, man gjorde helt traditionelt. At man nød en enkelt (eller to) lun hvedeknop, hentet med hjem fra bageren torsdag aften. Og så kunne man spise dem ristet dagen efter, imens hele Danmark holder fri.

 

Hvedeknopper med kardemomme

 

Hvedeknopper med kardemomme

Nogle forbinder måske varme hveder med tørre, kedelige lyse boller uden smag. Og sådan behøver de virkelig ikke være – i hvert fald ikke, når de er nybagte! Min opskrift på hveder er en blød, sød, luftig og farligt god bolle.

Hvederne bages som “knopper”, hvor de hæves og bages sammen i et fad. På den måde vokser de sammen, så man får den fine firkantede form med bløde kanter. Det giver en ekstra luftig og blød bolle, der både smager fantastisk nybagt eller dagen efter sprød og ristet.

Jeg smager mine hvedeknopper til med kardemomme, der virkelig giver en herlig smag. I opskriften bruger jeg hele 2 tsk. stødt kardemomme, men du kan sagtens nøjes med en enkelt, hvis du synes. Herhjemme elsker vi smagen af kardemomme i bagværk, så det er ikke noget, jeg sparer på 😉

Sådan laver du varme hveder

de bedste hvedeknopper

 

Tips til de bedste varme hveder

 • Hvis du vil lave koldhævede varme hveder skal du lave opskriften med kold mælk og bruge blot 10 g gær. Lad bollerne hæve en time, før de trilles og kommes i fadet. Derefter kan du dække fadet til med husholdningsfilm (så overfladen ikke tørre ud) og komme fadet i køleskabet natten over. Dagen efter tages fadet ud, når du tænder for ovnen. Når ovnen er varm, bages bollerne.
 • Hvis du vil lave varme hveder med fuldkorn kan du erstatte 150 g hvedemel med 100 g fuldkornsmel. Du skal altså bruge 50 g mindre mel i opskriften, da fuldkorn suger mere væske.
 • Hvis du vil bage varme hveder med surdej kan du sagtens tilsætte 2-4 spsk. surdej til dejen. Da du bruger gær som hævemiddel, kan du bare tage din surdej direkte fra køleskabet, uden at den er aktiv. Den vil dog stadig bidrage med god smag og øge bollerne holdbarhed.

 

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar