
Vegansk kebab spyd med perlespeltsalat
Ingredienser
Vegansk kebab spyd
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 250 g champignoner
- 1 spsk. olivenolie til stegning
- 100 g valnødder
- 1 dl finvalsede havregryn
- 2 dåser grønne linser
- 1 lille håndfuld persille
- 1 lille håndfuld mynteblade
- 2 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. allehånde
- ½ tsk. friskrevet muskatnød
- salt og friskkværnet peber
- grillspyd
Pelespeltsalat
- 3 dl perlespelt
- saft af ½ citron
- 2 spsk. olivenolie
- 2 agurker
- 150 g feta
- 1 håndfuld mynteblade
- 40 g pinjekerner
Fremgangsmåde
Perlespeltsalat
Kog perlespelten efter anvisningen på pakken. Hæld den kogte perlespelt i en skål, og vend den med citronsaft og olie. Lad den køle lidt af, mens du laver spyddene.
Linse-kebab spyd
Tænd ovnen på 175°. Pil og hak løgene fint. Pil og pres hvidløgene. Rens champignonerne, og skær dem i små tern. Steg løg, hvidløg og champignoner i olie på en pande. Hak valnødderne groft, og lad dem stege med, til det hele er gyldent, og væden fra champignonerne er fordampet. Hæld det hele over i en skål, og tilsæt havregryn, drænede linser, finthakket persille, finthakket mynte, spidskommen, allehånde, friskrevet muskatnød, salt og peber. Kør blandingen let sammen med en stavblender, til det kan røres til en grov linsefars. Form farsen rundt om grillspyd, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Steg spyddene i ovnen i 25 minutter, til de er faste og gyldne.
Perlespeltsalat fortsat
Skyl agurkerne, og lav lange bånd af dem med en tyndskræller. Vend dem i perlespelten, og drys med smuldret feta og grofthakkede mynteblade. Rist pinjekernerne på en tør pande, og fordel dem over salaten. Servér med linsekebabspyd.

Vegansk kebab
Vegansk kebab laver jeg her af linser. For at kebaben får en god smag, selvom den er lavet helt uden kød, er det vigtigt at tilføje masser af umami. Det får du blandt andet ved at tilsætte ristede svampe og nødder, der både giver en god smag og konsistens. Derudover smager jeg “farsen” til med masser af klassiske kebab-krydderier.
PRØV OGSÅ: Min populære opskrift på saftige vegetariske squash frikadeller
Kebabspyd af linser
Jeg former blandingen af vegansk kebab omkring grillspyd, inden de bages sprøde og lækre i ovnen. Bløde og saftige i midten og med et let knas uden i overfladen.
“Linsefarsen” kan du dog også sagtens lave til små frikadeller, store veganske bøffer eller endda et helt farsbrød. Du kan også nemt variere opskriften ved at bruge andre krydderier. Det er altså i det hele taget en fantastisk basis-opskrift til kødfrie dage.
Perlespeltsalat med agurk og feta
Til mine veganske kebabspyd serverer jeg en fyldig og frisk perlespeltsalat. Den laves med med perlespeltkerner, der vendes med bånd af agurk, feta og ristede pinjekerner.
Båndene af agurk laves nemt med en kartoffelskræller. Du kan også snildt skærer agurken i tern, men de dekorative bånd pynter og smager bare lidt en tand mere delikat.
Udover salaten kan jeg varmt anbefale dig at servere den veganske kebab med hjemmmebagte pitabrød.
Som alternativ til perlespeltsalaten vil jeg anbefale dig min kikærtesalat med aubergine og soltørrede tomater. Det er en vidunderlig lun salat, der passer perfekt til kebab – også af den veganske slags. Du kan også servere denne grønne salat med granatæble til, hvis du ønsker en letter og mere frisk salat.
Inspiration til veganske opskrifter
Jeg har et stort udvalg af veganske opskrifter på min blog. Prøv eksempelvis nogle af mine favoritter her:
Hvis du prøver en af mine opskrifter, vil jeg elske at se resultatet på Instagram. Tag mig gerne med @emmamartiny eller brug #MartinyFood.
Emma, jeg er virkelig imponeret over din kreativitet i køknet. Alle dine opskrifter ser bare SÅ indbydende ud og mange af dine opskrifter er yndlingsretter hjemme hos os 🙂 Tak for denne – det bliver dagens aftensmad 😀
Hvor er det herligt at høre 🙂 Mange tak for dine søde ord, Marie. Håber, du har en skøn sommer!
Ville ‘kebaben’ kunne fryses ned?
Hm… Det tror jeg sagtens, men den skal nok opvarmes i ovnen, så den igen bliver sprød 🙂
Hej Emma, hvor mange gram grønne linser skal man bruge, hvis man selv koger dem?
Hej du 🙂 Du skal bruge cirka 600 g kogte linser. Det burde svare til cirka 300 g tørrede linser.