Vegansk nøddepostej

Vegansk nøddepostej er perfekt til julemiddagen, enten som et grønt supplement eller erstatning for kødet. Den er flot at servere som en vegansk steg, der kan skæres i pæne skiver, og ser flot ud på tallerkenen sammen med kartofler, sauce, og hvad der ellers hører sig til.

Nøddepostejen laves på valnødder og hasselnødder, der giver en god smag sammen med masser af svampe, revet pastinak og æble. Tilsammen får man en saftig, smagfuld steg med masser af umamismag.

Vegansk nøddepostej

Vegansk nøddepostej

 

Bedøm denne ret

Steg til 4-6 personer
forberedelse 10 min / tilberedning 40 min / i alt 50 min

Ingredienser

  • 500 g champignon eller andre svampe
  • 1 løg
  • 2 pastinakrødder
  • 1 æble
  • 100 g hasselnødder
  • 100 g valnødder
  • 1 håndfuld blandede krydderurter, fx timian, salvie og persille
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 - 1,5 dl rasp

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Skær champignon i grove skiver. Pil løg, og skær det i grove både. Vend det i olivenolie og salt på en bageplade. Bag det i cirka 15 minutter, til svampene begynder at tage farve.

Riv pastinak og æble på en foodprocessor eller på et rivejern.

Rist hasselnødder på en tør pande. Gnid nødderne mod hinanden i et rent viskestykke, så skallerene løsner sig og kan kasseres.

Rist valnødderne på en tør pande, til de er let gyldne og sprøde.

Kom hasselnødder, valnødder, ristede svampe og løg i foodprocessoren. Tilsæt også revet hvidløg, friske krydderurter, balsamicoeddike, salt og peber. Kør maskinen, til du får en grov mos. Tilsæt rasp lidt efter lidt, og blend, til du får en konsistens, der samler sig let men hverken er våd eller tør.

Beklæd en rugbrødsform med bagepapir. Fordel “farsen” heri, og bag dernæst nøddepostejen i ovnen i cirka 40 minutter, til overfladen er flot gylden. Lad nøddepostejen køle lidt af, inden den vendes ud på et serveringsfad.

Find flere opskrifter i samme kategori

 

Opskrift på nøddepostej

Denne opskrift på nøddepostej er en vidunderlig vegansk servering, hvis man gerne vil have et kødfrit alternativ til julemiddagen. Flere og flere vælger at undlade kød på spisebordet og det gælder også juleaften, der normalt er et kødtungt måltid.

Nøddepostej kan serveres som alternativ til andesteg eller flæskesteg, men jeg synes også, det er et fremragende supplement. Hvis man ikke er helt klar til at lægge traditionerne på hylden og servere en vegansk julemiddag, men stadig gerne vil skære ned for kødindtaget og op for grøntsagerne.

 

TIP: Prøv også min opskrift på krigsfisk til julefrokosten som et vegansk alternativ til fiskefilet.

ingredienser Vegansk nøddepostej

Vegansk nøddepostej

Vegansk steg til jul

Hvis du gerne vil servere en helt vegansk middag, kan denne nøddepostej sagtens stå alene som stjernen på spisebordet. På grund af de ristede nødder og svampe, får man en dejlig velsmag med utrolig meget umami, så man bestemt ikke føler sig snydt.

Kartofler, brunede kartofler, rødløg og sauce kan nemt laves i veganske alternativer ved blot at udskifte og undlade mælkeprodukter. Og sådan kan man snildt trylle et helt vegansk måltid frem til juleaften.

 

TIP: Servér også en frisk og smuk rødkålssalat og julesovs juleaften.

 

Nøddepostej med svampe

Svampene tilføjer både en god smag og konsistens til opskriften. Jeg bruger ofte svampe i veganske retter, jeg gerne vil have lidt “kødagtige”, for de minder lidt derhenad, når de tilberedes korrekt. Her steger jeg først svampe og løg i ovnen, inden de blendes i farsen. Det fjerner noget af væsken, så nøddepostejen ikke bliver for våd, og så frembringer det også endnu mere umami-smag, som er det, man kan savne ved vegansk mad.

Til denne opskrift bruger jeg helt almindelige brune champignon, men jeg kan også anbefale dig at tilføje andre sorter. Det kan give en virkelig dejlig smag, hvis man blader forskellige svampe.

 

TIP: Prøv også min opskrift på svampe-ragout

    

8 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Men hvilken slags sovs skal man lave til, en champignonsovs? 🙂 Der er jo ikke en pande man kan koge af til sovs, og så ved jeg ikke hvordan man gør 😀

    1. Hej Cille
      Det lyder virkelig lækkert med en champignonsovs 🙂 jeg ville lave en opbagt sauce på en god vegetarisk bouillon/fond smagt til med ribsgele, rødvin og (plante)fløde.

  2. Hej Emma,
    Kan man bruge andre nødder f.eks. mandler og cashew hvis man nu lige præcis er allergisk overfor hasselnødder og valnødder? 🙂

  3. Hej Emma, –
    jeg er rigtig glad for at modtage dine madplaner og bruger mange ag opskrifterne.
    Jeg vil bare lige høre, om jeg tænker rigtigt, – at jeg kan lave “farsen” klar aftenen før, den skal i ovnen den efterfølgende aften?

    Mvh Anne

    1. Hej Anne 🙂
      Dejligt at høre 🙂
      Jeg ville stege postejen samme dag og så blot lune den igen inden servering.

Skriv en kommentar