Vibekes Bruxelles // Oplevelser


Hej igen!
Tusind tak for den fine modtagelse af sidste uges indlæg om madoplevelser! Det er så dejligt at dele Bruxelles med jer og læse, at I kan bruge mine små tips. Bruxelles har også en masse andre kulturelle oplevelser, så i dag guider jeg jer gennem byens seværdigheder, shopping og grønne områder. Læs med 🙂

{ Parker }
Bruxelles er en grøn by med alle dens parker. Her oplever man virkelig, at man befinder sig mere sydpå, og især i weekenderne er parkerne fyldt med lokale, der motionerer og lufter hunde, og børn, der leger og cykler. I hverdagen bliver de mange parker også brugt af de lokale skoler til idræt, hvilket giver et frisk pust i bybilledet.
Parc Leopold
Super hyggelig, mindre park lige ved EU Parlamentet. Selvom man befinder sig midt i EU kvarteret er her roligt og plads til et break fra storbyen.
Parc du Cinquantenaire/Jubelpark
Fantastisk park midt i Bruxelles’ travle traffik. Motionister og især løbere præger parken, og du finder både atletikbane, mindre fodboldbaner, folk der dyrker yoga eller spiller en omgang cricket. Parken er stor, så der er også plads til picnic, legepladser og endda en moské. Husk at lytte og kigge op, for der flyver nemlig små papegøjer frit rundt – også om vinteren! Parkens kendetegn er den store triumfbue og i forlængelse af den findes både et bil – og militærmuseum. Fra militærmuseet er der entre til toppen af triumfbuen, hvor der er fin udsigt over byen. Entréen ligger på omkring de 4 euro, så snyd dig ikke for denne oplevelse. Et trejde muséum i parken er kunstmuséet Cinquantenaire Museum. Metro 1 og 5 kører direkte til parken, stå af ved Schuman eller Merode.
Ambiorixsquare
Hyggelig, lille park et stenkast væk fra Schuman Station og Europakommisions hovedkvarter. Selv boede jeg et par gader fra parken og gik dagligt igennem parken og oplevede det lokale liv, som virkelig kommer til udtryk fremfor i de større parker. Flere bygninger omkring parken er desuden bygget i klassisk art nouveau stil, hvilket indrammer parken på fantastisk vis.
Parc de Bruxelles/Warandepark
Som turist i Bruxelles kommer du ikke udenom denne park. Parken ligger i forlængelse af museumskvarteret og klods op ad det kongelige slot. Parken er fin til en gå- eller løbetur, men vil du opholde dig i parken i længere tid på en solskinsdag, foreslår jeg at søge ud til nogle af parkerne længere væk fra centrum.
Bois de la Cambre
1,2 km2 stor park i forlængelse af bydelen Ixelles. Parken er et sted, hvor folk både tager hen for en løbetur, men også opholder sig en hel dag. Her findes både skov, sø og store græsarealer. På søen findes desuden en restaurant som man kan ro ud til.
Parc de Laeken
Endnu en stor park i udkanten af byen. Her finder du både det royale slot, en masse monumenter, og turistattraktionen Atomium. Et sted, hvor man får et afbræk fra byen men stadig har mulighed for at være kulturel. De royale “greenhouses” er desuden også placeret her og er åbne for offentligheden i april, hvis du er så heldig at være i byen på det tidspunkt.


{ Shopping } 
Bruxelles shoppingmuligheder er, som i de fleste andre storbyer, delt op i kvarterer. Midt i centrum mellem den Grand Place og finanskvarteret løber strøget. Her er altid fyldt med mennesker, og gaden er ikke just charmerende. Selvom du her kan finde en masse highstreetbutikker, så er shoppingområdet nær Justitspalæet ved metrostoppet Louiza lige dét mere interessant. Udover highstreet som COS, Zara og Urban Outfitters, så ligger high-end butikkerne også her. Du finder både butikker på gaderne Louizalaan, Waterloolaan og Elsensesteenweg samt i sidegaderne. Hvis du vil shoppe i centrum, kan jeg anbefale gaden Antoine Dansaertstraat, hvor butikker som American Vintage og Maje er placeret. Hvis du er vild med vintage og antik, vil jeg anbefale at besøge bydelen Marolles, som ligger lige op ad bydelen Sablon og forneden af justitspalæet med elevatoren. Her ligger en masse fine og skøre butikker, som er så hyggelige at besøge. Kvarteret er også super fint med en masse caféer.


{ Markeder }
Jeg kom lidt ind på det i sidste indlæg, men Bruxelles’ parker og torve er fyldt med markeder i weekenden. Mit lokale torv havde marked hver fredag, og mit generelle indtryk er, at dette er gældende for de fleste torve i byen. Så det er bare med at opsøge parker og torve i weekenden. Vær dog opmærksom på, at nogle markeder lukker tidligt. Det mest populære marked er Bruxelles Midi Market (Boulevard du Midi, 1060 Bruxelles), som ligger ved byens største station Gare du Midi. Markedet er et af Europas største markeder og her kan du finde alt! I bydelen Sablon (Place du Grand Sablon, 1000 Bruxelles) findes der hver weekend et marked, hvor der primært bliver solgt antikke ting og bøger. Hvis du er i Bruxelles den første weekend i måneden, afholdes der et stort indendørs vintagemarket. Dette finder sted i en charmerende hal midt i centrum, og varerne er virkelig fine! Til jul findes der i centrum flere julemarkeder og juleoptog, og disse er bestemt også et besøg værd.


{ Turistattraktioner }
Grand Place / Manneken Pis
Disse to attraktioner kan du som turist ikke komme udenom. Grand Place er, som sit navn antyder, storslået. Bygningerne er fantastiske, og der er en god stemning på pladsen, hvor der ofte også bliver afholdt markeder og koncerter. Hvis du alligevel er på pladsen, så gå hen og se Manneken Pis et par gader derfra. Du bliver garanteret skuffet, når du ser ham, men måske er du heldig at fange ham en dag, hvor han er udklædt.
Justitspalæet
Justitspalæet er en overdådig bygning, som er voldsom stor, ja faktisk større end Peters Kirken i Rom. Palæet er under restaurering og har været det siden 2003, men er, trods dette, i brug. I hverdagen er bygningen åben for offentligheden, og man føler sig lidt som fluen på væggen i denne enorme bygning, hvor man gennem kighuller kan se ind til igangværende møder i de flotte retslokaler. Palæet er også værd at besøge i weekenden, da du herfra finder en fantastisk udsigt over hele byen. Da man er hævet nogle niveauer over resten af byen, kan man tage en elevator ned til bydelen Marolles og resten af centrum.
Tegneserie
En hel del kendte tegneserier er belgiske og dette kan mærkes i bybilledet. Udover at byen har et tegneseriemuseum (Rue des Sables 20, 1000 Bruxelles), så findes der overalt i byen facader og gavle malet med tegneseriemotiver. Der findes en walkingtour, hvor disse udsmykninger er i fokus, hvor man får set byen på en helt ny måde. Så gå efter Tin Tin, Smølferne og alle de andre!
EU
EU kan for mange lyde lyder kedelig, men har du bare den mindste interesse for politik, så er det faktisk meget spændende at opleve stedet, hvor en masse beslutninger bliver truffet. Ved EU Parlamentet kan du både få en gratis omvisning i selve mødesalen, men det er også muligt at blive endnu klogere på europæisk politik på det tilknyttede besøgscenter, Parlamentarium (Willy Brandt, Wiertzstraat 60, 1047 Brussel). Hvis du ikke er så meget til politik, så drik en øl på en af de mange barer på Place du Luxembourg. Her mødes politikere, embedsmænd og praktikanter efter arbejde. Hver torsdag er der tradition for den helt store bar, hvor flere hundrede mennesker samles til en øl eller mange.
Matonge
Belgien har tilbage fra kolonitiden en fortid med Congo, og dette afspejles også i mange af byens indbyggere, som stammer fra landet. Bydelen Matonge er lidt af en oplevelse at passere, det føles lidt som et stykke af Afrika, placeret midt i Bruxelles. Her findes et hav af frisører, barberer, butikker med farverige afrikanske klæder og spændende mad. (Waversesteenweg, 1050 Elsene)
Botanisk
Botanisk have kan man godt overse som turist, da den ligger ved finanskvarteret, og dette ikke er et sted, man umiddelbart kommer. Men botanisk have er super fin på en solskinsdag og bestemt et besøg værd!
Atomium
Atomium blev bygget i 1958 i forbindelse med verdensudstillingen, og er sidenhen blevet et ikon for byen. Selv har jeg kun set Atomium udefra, men man kan også kom ind og opleve et museum for ikonet, spise på restauranten eller blot nyde den store udsigt. Metrolinje 6 kører direkte derud.
Museer
Mange af byens museer er centralt samlet og befinder sig klods op ad kongeslottet (Place Royal/ Koningsplein). Her finder du muséer i mange genrer og stilarter, og har du god tid, kan du købe en kombibillet. Hvis du er under 26 år, koster sådan en billet kun 3 euro. Hvis tiden er knap, og du kun kan nå ét museum i området går min anbefaling til Magritte muséet, som på på fineste vis skildrer den belgiske kunstner og hans surealistiske værker. Ved Place Royal ligger også et instrumentmuseum, hvis dette har interesse. Bygningen er også meget interessant i art nouveau stil, og på øverste etage ligger en lækker restaurant med tagterrasse og kig over hele byen. Hvis du befinder dig i Ixelles området eller blot har en interesse for arkitektur og art deco, så må du ikke gå glip af muséet Villa Empain (Avenue Franklin Roosevelt 67, 1000 Bruxelles). Muséet blev bygget i 1930’erne som en privat villa, men er nu åben for offentligheden. I kælderen kører skiftevis udstillinger, men ellers er det selve villaen, der udstilles. En kæmpe anbefaling herfra!
Turer fra Bruxelles
Selvom man snildt kan bruge en hel weekend i Bruxelles, så er Belgien ikke større, end at man sagtens kan tage på dagsturer fra byen. Belgiens svar på Venedig, Brügge, ligger kun en time i tog fra Bruxelles. Byen er super turistet, men stadig charmende. Hvis du vil på en kortere togtur og opleve en knap så turistet by, så får studiebyen Gent min varmeste anbefaling! Byen minder på mange måder om Brügge, men her er mere plads og man oplever også det lokale liv, som emmer af studerende. Antwerpen, som også ligger en lille time fra Bruxelles, er også en dejlig by og er mere storbypræget end de to forrige. Her er der god mulighed for shopping. Generelt ligger Bruxelles i hjertet af Europa og med lyntog kan du være i både London, Amsterdam og Paris på ca. 2 timer.


Det har været en fornøjelse at skrive dette indlæg til jer og jeg håber I kan bruge bare nogle af mine anbefalinger. I er som altid velkomne til at kontakte mig enten i en kommentar her eller på instagram (@vibekevildbrad) Vi skrives ved en sidste gang i næste uge! Vibeke

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar